Diversen

winterwandeling in het Taconisbosk

Maar liefst 38 personen namen deel aan de winterwandeling in het Taconisbosk op zaterdag 7 februari 2015. Het bos, gelegen in Nieuweschoot, is vernoemd naar de voormalige eigenaar, de familie Taconis, die bekend is geworden van de tabaksfabriek “De Rookende Moor” in Heerenveen. Thans is het bos in eigendom van Het Fryske Gea.

Het bos was bij velen onbekend, hoewel sommigen al wel eens het Tsjerkepaad hadden gelopen. Het bos is vrij klein, slechts 14 ha, maar van kleinschaligheid is weinig te merken want het bos wordt omgeven door landerijen tot aan de Tjonger toe.

Goedgemutst en met stevige schoenen of laarzen aan gingen we in een lichte motregen op pad. Onze gids, Oene Kromhout van der Meer, bleek een gepassioneerde verteller. Zo kwamen we veel te weten over het houtwallenlandschap en de flora en fauna in het bos. Bijzonder was de aanwezigheid van een dassenburcht en de zogenaamde “hofvijver”. Ook lieten negen reeën zich nog even aan ons zien.

In het bos heeft vroeger een jachthut gestaan. In 1980 kwam er op dramatische wijze een einde aan de hut. Jongelui uit de omgeving hadden bezit genomen van de hut, maar op een kwade dag is het dak ingestort waarbij een jongen het leven liet. De hut is daarna afgebroken, maar een hoop stenen doet nog herinneren aan die tijd. Interessant was nog om te horen dat het onderhoud van het bos wordt verzorgd door de familie Bakker, u weet wel, van de boerderij waar we de Groenmarkt houden.

Op de terugweg kregen we een kop heerlijke erwtensoep voorgeschoteld terwijl we ons ook nog konden opwarmen bij grote vuurtonnen. Al met al een zeer geslaagde wandeling, met dank aan de excursiecommissie.

Piet Koster

 klik voor meer foto's

meer

 

 

 

23
Jan
Koning Winter
23
Jan
GLASKUNST