Diversen

Landelijk Open Tuinen Weekend op 18 en 19 juni 2016

Sinds mensenheugenis zijn er tuineigenaren die hun tuin op één of meer dagen per jaar openstellen voor het publiek.

Het jaar 1999 staat te boek als het jaar waarin onze landelijke vereniging voor het eerst een open tuinen weekend organiseert, dit in navolging van enkele afdelingen waar zoiets al werd gedaan.

In de beginjaren was het een heel gepuzzel in welk weekend van de maand juni het evenement zou moeten plaatsvinden. Als je het te vroeg zou organiseren dan waren de tuinen in het Noorden nog niet op hun mooist en als je het te laat zou organiseren dan was er in het Zuiden al heel wat uitgebloeid. Uiteindelijk is er het één na laatste weekend van juni uit de bus gekomen.

Vanaf 2009 kreeg het open tuinen weekend grote landelijke bekendheid door artikelen in ons maandblad, vermelding op allerlei websites en artikelen in regionale kranten. In enkele gevallen werd er ook aandacht aan besteed in TV-programma’s.

Deelnemende tuinen om af tedrukken

 

Groei & Bloei afd. Heerenveen en omstreken

 

Landelijk Open Tuinen Weekend op 18 en 19 juni 2016

Onderstaande prachtige privétuinen in de regio Heerenveen zijn tijdens het Landelijk Open Tuinen Weekend te bezichtigen. De meeste tuinen zijn gratis toegankelijk, bij sommige wordt entreegeld geheven.

 De openingstijden zijn van 10.00 tot 17.00 uur, tenzij anders vermeld.

 Voor alle tuinen geldt dat honden niet worden toegelaten.

 De tuinen zijn regionaal in drie clusters verdeeld zodat potentiële bezoekers gemakkelijker een keuze kunnen maken.

 Jannie Koster – van Leeuwen

 

Tuinen in Joure, Delfstrahuizen en Oranjewoud

 

Kruiden- & Plantloretuin De Goede Hoop

Vegelinswei 17

8501 ZC  Joure

Tel. 06 – 5164 2843 of 0513 – 413398

E-mail: artina@degoedehoop.com

Website: www.degoedehoop.com

 

De Plantloretuin is een tuin om in te dromen, om te converseren en te filosoferen over de mooie dingen in het leven; maar vooral een tuin om  te genieten van de mooie planten, struiken, bomen en het water met zijn waterplanten. In de tuin staan eenvoudige planten, die hier thuis horen, maar soms ook verrassende planten, elk met hun eigen schoonheid.

 

 

Tuin van Jan en Joke Bergsma

Omkromte 3

8501 CR  Joure

Tel.; 0513 – 412243

E-mail: j_bergsma(at)hetnet.nl

Website: www.hobbykwekerijtje.nl

 

De pittoreske witte bungalow van Jan & Joke Bergsma is omringd door een cottagetuin van maar liefst 1500 m². Een echte liefhebberstuin waar u kunt genieten van een veelheid aan verschillende planten in zonneborders en in de schaduwtuin. Ook worden diverse planten uit de tuin voor een vriendenprijsje te koop aangeboden.

 

 

Tuin AVALON

Peter en Margreet van Woudenberg

Trekkersweg 2
8508 RN  Delfstrahuizen

info@avalonnatuurlijkgenieten.nl
www.avalonnatuurlijkgenieten.nl

 

Onze tuin van 0,5 ha heeft zich in pakweg 20 jaar ontwikkeld en ontwikkelt zich nog steeds door. Het ontwerp is een afspiegeling van onze emoties:

 

-     romantiek in de rozentuin

-     serene rust in de meditatietuin

-     nostalgie in de cottagetuin

-     knusheid in de mini-boomgaard

-     het praktische in onze moestuin.

 

Op veel plekken hebben we kleine zitjes om de tuin in de landelijke omgeving te ervaren.

 

 

Tuin van Jochem en Anneke Liemburg

Marijkemuoiwei 12,

8453 JH  Oranjewoud

0513 - 633250

 

Onze zelf aangelegde tuin is ca. 1400 m2 groot met mooi uitzicht over bossen, weilanden en uitkijktoren De Belvedère.

Naast vaste planten in de deels verhoogde borders wordt gebruikt gemaakt van kuipplanten en eenjarigen.

Verder zijn er diverse terrassen en waterpartijtjes, een serre/tuinkamer, tuinhuis met groot terras, kas en een moestuin (100 m2).

 

 

Tuinen in Gersloot, Tijnje, Gorredijk, Oudehorne en Bontebok

 

 

Tuin van Klaas Groen

Aengwirderweg 392

8457 CC  Gersloot

0513 – 529204

 

De tuin is gelegen op een langgerekt, laag perceel van ongeveer 6 are.

Op het terras achter het huis heeft u een mooie doorkijk in deze smalle tuin. Een pad loopt langs sfeervolle beplanting naar een lager gedeelte, vanwaar uitzicht is over het weidegebied. Een verzameling kuipplanten bevindt zich door de gehele tuin.

Verder borders op kleur, een hostaperk, een vijvertje en een kruidentuintje.

Mooie composities met verschillende materialen verraden nog een andere hobby van de eigenaar.

U bent van harte welkom. Gratis entree. Zondag gesloten.

 

 

Kijktuin en kwekerij De Kleine Prairie  (Erkend Tuinreservaat)

Breewei 22

8406 EE  Tijnje

Tel.: 0513 – 572633 of 06 – 5472 6725

E-mail: info(at)dekleineprairie.nl

Website: www.dekleineprairie.nl

 

Midden in Tijnje, aan het dorpsplein, ligt kijktuin en kwekerij De Kleine Prairie. Het is een grote, natuurlijke tuin met hoofdzakelijk Amerikaanse planten.

Rond de boerderij is de tuin verdeeld in een bostuin, een halfschaduw tuin, een tuin in de volle zon en een indiaanse moestuin volgens het principe van de ‘drie gezusters’, maïs, bonen en pompoenen. Achter moestuin en kas ligt de prairietuin, met echte Amerikaanse prairieplanten.

Wie er een hele wandeling van wil maken kan het gemaaide pad vervolgen naar achter door een originele Friese prairie. Ook heel mooi!

In de tuinwinkel zijn bekende en onbekende Amerikaanse planten en siergrassen te koop en aanverwante tuinartikelen. Verder is er koffie, thee en taart verkrijgbaar. Openingstijden van 11.00 tot 17.00 uur.

 

 

De Warreweide, Annie’s Blommepluktûn

Warrewei 33

8406 AD Tijnje

Tel.: 0513 – 571880 / 06 – 30763642

Email: warreweide@hotmail.com

Website: www.warreweide.nl

 

Tijdens het Open Tuinen Weekend kunt u zelf bloemen plukken in Annie’s Blommepluktún. U vindt er meer dan 30 soorten dahlia’s in bloei en ook zonnebloemen, zinnia’s, fresia’s en veel meer bloemen. Nieuw dit jaar zijn de duizenden tulpen en narcissen, die in het voorjaar geplukt kunnen worden.

Twee jaar geleden opende Annie’s Blommepluktún voor het eerst en inmiddels is de tuin gegroeid tot 1.500 vierkante meter. Genoeg voor vele mooie bossen zelf geplukte bloemen. Voor € 5,00 kunt u een eigen boeket samenstellen.

Gewoon rondkijken mag natuurlijk ook. De pluktuin is dagelijks open van 8 tot 20 uur. Op zondag zijn we open als de vlag bij de weg hangt.

Tijdens het Open Tuinen Weekend laten wij u graag meegenieten van onze tuin. De koffie en thee is gratis en voor een eigen gebakken lekkernij vragen we een kleine vergoeding. Graag tot ziens in Annie’s Blommepluktún.

Tuin van fam Visser  (extra toegevoegd)

Riperwei 56

Tijnje

Prachtig aangelegde  parkachtige tuin

 

Tuin van Aly en Piet de Ruiter

Hegedyk 6

8401 BJ  Gorredijk

Tel.: 0513 - 465 027

E-mail: pderuiter@planet.nl

 

Liefhebberstuin rond een woonboerderij, omringd door een gracht. Aan de voorzijde heide, rhododendrons, azalea's, hortensia's en hosta's. Rondom het huis een grote verscheidenheid aan planten en struiken, o.a. rozen, phloxen en vlinderminnende planten. Een vijver met waterloopje, verschillende terrasjes en mooie doorkijkjes naar omringend landschap. U kunt vanaf wandelpaadjes van de gehele tuin genieten. Oppervlakte van de tuin is ca. 2500 m2.

 

 

Tuin Walhanna

Hanna Poldervaart

1e Stichtingspad 5 (oostzijde van het water)

8413 NS  Oudehorne

Tel.: 0513 – 542105

E-mail: wjpoldervaart(at)gmail.com

 

Een grote tuin van 1 ha rondom een voormalig boerderijtje. Veel grote bloemborders, enkele bosschages met schaduwplanten (in het voorjaar stinzenplanten) en een grote weide omzoomd met bijzondere bomen. Tot slot nog een kweektuintje en een kleine bosvijver. Het geheel maakt een parkachtige indruk.

Parkeren s.v.p. op de 2e Compagnonsweg of de Alde Singel, daarna ca. 200 m wandelen langs het niet-onaardige en onverharde pad (1e Stichtingspad).

 

 

Tuin van Irmgard Behage

1e Compagnonsweg 47

8415 AB Bontebok

Tel.: 0513 – 542659

E-mail: ibbehage(at)icloud.com

 

In ruim 20 jaar heeft Irmgard met veel passie de tuin ontwikkeld tot een veelkleurige liefhebberstuin die geheel ecologisch wordt bewerkt. De tuin is heel afwisselend met een cottagedeel, een mooie groentetuin, een bloemenweide,  fruitbomen, een grote kippenren en verschillende zitjes en twee vijvers. Eén vijver strak, maar wel met vissen en een net aangelegde natuurlijke vijver.

De tuin heeft zich om het gehele huis heen ontwikkeld en via kleine paadjes kan de ruim 4000 m2 in alle rust worden bekeken. Voor een kleine prijs worden plantjes die in de tuin te zien zijn aangeboden.

 

 

Tuinen in Noordwolde, Oldholtpade, De Blesse en Steenwijk

 

 

Tuin Shepherd’s Fire  (Erkend Tuinreservaat)

Jan Willem en Ans Vriesman

Westvierdeparten 4

8391 XS  Noordwolde

Telefoon: 0561 – 432855

E-mail: ans.vriesman@planet.nl

 

Onze tuin is een natuurlijke tuin die omgeven is door weilanden. Er zijn gras- en houtsnipperpaden die door de tuin slingeren. Ze voeren langs de vijver en diverse borders. Onze tuin is in beweging want behalve de vaste bomen en heesters mogen de zaden van de bij ons aanwezige planten zelf een plekje zoeken. Het enige wat wij doen is hier en daar een beetje bijsturen. We gebruiken geen meststoffen of gif. Wij tuinieren samen met de natuur. De altijd aanwezige slakken worden door de vele vogels en andere dieren opgegeten, wat overblijft wordt met de hand weg gehaald. We proberen planten en struiken aan te schaffen die zich thuis voelen in onze tuin, we passen de grond niet aan.

Planten die genoegen nemen met arme grond voelen zich bij ons thuis. Alle bloemkleuren, bladvormen en hoogtes groeien door elkaar en toch is er harmonie. Door de beweging van de (zaai)planten is het steeds weer een verrassing hoe het er volgend jaar uit gaat zien. Planten verdwijnen en nieuwe komen soms letterlijk aanwaaien. Sommige zeer gewenst en anderen iets minder.

Tijdens uw wandeling door onze tuin kunt u een plekje zoeken om te gaan zitten om te genieten van alles dat groeit en bloeit en ons altijd weer boeit.

U bent van harte welkom en de koffie/thee staat voor u klaar. Tot ziens!

 

 

Tuin De Holthof

Hiltje Dekker & Herman Andringa

Hoofdweg 205

8474 CG  Oldeholtpade

Telefoon: 0561 – 689066

E-mail: info@deholthof.nl

Website: www.deholthof.nl

 

De Holthof is een siertuin rond een kleine woonboerderij aan de rand van Oldeholtpade. Achttien jaar geleden is het eeuwenoude boerderijtje met moestuin en boomgaardje door de eigenaars gekocht. De boerderij is zelf verbouwd tot een gerieflijk woonhuis en de stal is veranderd in een grappig gastenverblijf.

Tien jaar geleden is de schuur tot tuinhuis gepromoveerd. Het voormalige geitenweitje, de woeste moestuin en de verwaarloosde boomgaard zijn omgezet in een weelderige vrije, natuurlijke tuin. Op de kwart hectare heeft een metamorfose plaats gevonden. De brandnetels en het Russische gras hebben plaats gemaakt voor een boeiende tuin die vergroeid is met de omringende natuur. Slingerende paadjes, bloemenborders en enkele vijvers maken het tot een eldorado voor insecten, vogels en kleine dieren. De tuin bestaat uit verschillende segmenten die onderling harmonieus in elkaar overlopen. Er is voor gekozen om vanuit alle hoeken zicht te houden op de landelijke omgeving. De planten zijn in vrij grote groepen bij elkaar gezet, waarbij de kleur en grootte bepalend zijn. Zo is er een paarsroze, een witte, een gele en rode border te vinden. De kleurrijke borders worden omzoomd door groepen verschillende grassen. Beukenhagen zorgen voor rust en geborgenheid, binnen deze lijnen is geen vierkante meter strak of recht: de natuur wordt hier gedwongen haar eigen speelse schilderij te spelen.

 

 

Reggy’s tuin  (Erkend Tuinreservaat)

Hoofdweg 185
8474 CE  Oldeholtpade
Tel.: 0561 – 688212
Website: www.reggystuin.nl

E-mail: info@reggystuin.nl

 

In deze romantische tuin geven strak geknipte hagen structuur. Voor luchtigheid, beweging en kleur zorgen bijzondere vaste planten in combinatie met siergrassen.

De tuin - op ecologische basis - is voor het grootste deel op het noorden gelegen; maar krijgt juist door deze ligging en door zijn volgroeide beplanting, in de namiddag, een zachte belichting en intieme sfeer.

In de loop der jaren is er een mooi evenwicht ontstaan tussen de strakke hagenstructuren en de losse beplanting. Een sfeervolle tuin met mooie doorkijkjes en diverse zitjes.

U bent van harte welkom van 10.00 tot 16.00 uur.

Entree: € 1,00 p.p. Koffie/thee verkrijgbaar.

 

 

De Oevertuin  (Erkend Tuinreservaat)

Familie van den Oever

Steenwijkerweg 121

8397 LC  De Blesse

Tel.: 06 – 3841 8325

E-mail: info@deoevertuin.nl

Website: www.deoevertuin.nl

 

In 1998 zijn we begonnen met het planten van een aantal bomen en het aanleggen van een vijver, wat in de afgelopen jaren uitgegroeid is tot ‘De Oevertuin’. Het is een prachtige tuin van 7000 m2 met waterpartijen, vogels, en een variatie aan veel verschillende planten en bloemen. De tuin bestaat uit een natuurlijk gedeelte wat overloopt naar een gecultiveerd gedeelte.

In juli 2011 hebben wij onze tuin voor het eerst opengesteld voor het publiek. Een spannende, maar vooral leuke ervaring, waarbij we het vooral fijn vinden om anderen mee te kunnen laten genieten van onze tuin, onze passie.

Op diverse plaatsen in de tuin staan bankjes waar u even kunt uitrusten en kunt genieten van het uitzicht. De tuinpaden zijn zodanig aangelegd dat ook mensen met een rolstoel, rollator of scootmobiel in alle rust van de tuin kunnen genieten.

Daarnaast is er halverwege de tuin gelegenheid tot het drinken van een kopje koffie of thee.

U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen in onze Oevertuin!

Entree tuin: 3,50 p.p. Tijdens het Landelijke Open Tuinen Weekend is de koffie/thee e.d. gratis.

 

 

Tuin Aan de Paddenpoel

Roel en Hélène Derkx

Kraaiheide 8

8331 ZD  Steenwijk

Tel.: 0521 – 512020

E-mail: roelenhelene@home.nl

Website: www.tuinvanroelenhelene.nl

 

Laat u zich verrassen! Rondom een moderne bungalow ligt ons paradijs. In de Franse voortuin, deels omgeven door een hoge haag, ziet u strakke symmetrie en snoeivormen, maar ook  weelderige beplanting waardoor enorme contrasten zijn ontstaan.

De achtertuin loopt af naar het water en is in verschillende niveaus opgebouwd, een wandeling leid u naar de zitkuil, de hooggelegen vijver, het terras aan de Paddenpoel en de Middeleeuwse kruidentuin met zijn eigen verhaal. Er zijn borders op kleur, veel rozen en clematissen afgewisseld met vaste planten en struiken.

Wij tuinieren zonder gif en zonder kunstmest, dat was in het begin heel moeilijk, maar nu is er een leefgemeenschap ontstaan, een soort commune, van mens plant en dier.

Dit jaar is er de tuin tijdens het Open Tuinen Weekend een expositie van buitenschilderijen en textiel /mixed media georganiseerd de landelijke kunstvereniging Steekplus. In verband daarmee is de entree € 2,--.

Open van 10.30 tot 17.00 uur.

meer
11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver