Diversen

Recepten voor courgettes en pompoenen

Chili Met Maïs & Courgette

hoofdgerecht, 4 personen

Ingrediënten

  • 5 eetlepels olie 
  • 1 bakje tofugehakt (175 g) 
  • 1 ui, gesnipperd 
  • 1 courgette, in blokjes 
  • 1 eetlepel chilipoeder 
  • 1 blikje tomatenpuree (140 g) 
  • 2 blikken kidneybonen (à 400 g) 
  • 1 blik maïskorrels (300 g), uitgelekt

Bereiding

  • In braadpan helft van olie verhitten en fijngehakt al omscheppend 2-3 min. bakken.
  • Rest van olie toevoegen, ui en courgette 1 min. meebakken.
  • Chilipoeder, tomatenpuree en 250 ml water erdoor roeren en aan de kook brengen.
  • Chili afgedekt 5 min. zachtjes verwarmen, af en toe doorroeren.
  • Inhoud van blikken kidneybonen en maïskorrels erdoor scheppen.
  • Geheel nog 5 min. zachtjes verwarmen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.

 Lekker met stokbrood of tacoschelpen.

----------

Courgettekoekjes

Hapje

Ingrediënten

  • 500 gr courgettes
  • 2 uien
  • 1 kopje bloem
  • 4 eieren
  • 1 tl
  • ½ tl
  • 1 bosje dille
  • 1 glas olijfolie

Bereiding

  • Courgettes en ui raspen.
  • Met bloem, eieren, zout, peper en dille in een schaal vermengen,  zodat er een dikke brij ontstaat.
  • In een pan de olijfolie verwarmen, een eetlepel brij in de pan laten glijden.
  • Aan beide kanten goed bakken en opdienen.

----------

Courgettesoep Met Gerookte Zalm

Voorgerecht, 4 personen

Ingrediënten

  • 1 middelgrote ui
  • 1 courgette
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 500 ml. kippenbouillon van tablet
  • 125 ml. crème fraiche
  • 50 gr. gerookte zalm
  • 1 theelepel basilicumblaadjes, fijngesneden

Bereiding

  • Fruit het uitje in een scheutje olie of boter.
  • Voeg de courgetteblokjes toe en bak alles tot de courgette enigszins zacht is.
  • Voeg daarna de bouillon en gedroogde basilicum toe en laat het ong. 25 min. pruttelen.
  • Pureer alles met de staafmixer tot een glad mengsel. Voeg de crème fraîche toe. breng op smaak met peper en zout.
  • Garneer op het bord met reepjes zalm en de basilicum.

----------

Courgettesoep Met Kerrie, Paprika & Mosterd

Voorgerecht, 4 personen

Ingrediënten

  • 2 grote courgettes (+/- 30cm)
  • 2 uien
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 koffielepel kerriepoeder
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 1,5 l kippenbouillon = 2,5 blokjes
  • 1 eetlepel olie

Bereiding

  • Snij de courgettes in blokjes, de uien in reepjes en pers de knoflookteentjes uit. Stoof deze groenten aan in olie.
  • Voeg mosterd, kerrie en paprikapoeder toe en laat eventjes bakken.
  • Giet de kippenbouillon erbij. Kook de groenten gaar in +/- 20 min.
  • Mix de soep met in staafmixer.
  • Serveer de soep warm.

TIP: Heel lekker is het om er gruyèrekaas aan toe te voegen en eventueel broodcroutons bij te voegen.

----------

Courgettesoep Met Kruidenkaas
 
Voorgerecht, 4 personen

Ingrediënten

  • 1 kg courgettes
  • 2 groente bouillonblokjes
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 liter water
  • één doosje kruidenkaas(Boursin of gelijkwaardig)
  • een beetje olijfolie (boter kan ook)

Voorbereiding

  • Courgettes in stukken snijden, teentjes look fijn snijden
  • Bouillonblokjes oplossen in de liter water.

Bereiding

  • Verwarm een flinke scheut olijfolie.
  • Stoof hierin de courgettestukken samen met de fijngesneden look.
  • Voeg dan de groente bouillon toe en breng aan de kook.
  • Laat rustig verder koken tot de courgettes gaar zijn.
  • Voeg dan de kruidenkaas toe.
  • Mix alles fijn met de staafmixer.
  • Voeg naar smaak peper en zout toe.

----------

Courgettesoep Met Pesto

Voorgerecht, 4 personen

Ingrediënten

  • 1 grote courgette
  • 1 ui
  • 2 kleine aardappelen
  • 1 bosje basilicum
  • spekjes
  • pesto
  • peper, zout
  • kerrie djawa (of gewone kerrie)
  • knoflook
  • 1 liter kippenbouillon (van tablet)

Bereiding

  • De courgette in blokjes en de aardeappels in stukken snijden.
  • Bak de courgette met ui en aardappel ca. 5 minuten in een beetje boter.
  • Voeg 1 liter bouillon toe en laat ca. 15 min. zachtjes koken.
  • Pureer de soep , en breng op smaak met peper , zout , kerrie en de knoflook.
  • Warm de spekjes even mee. (gewone spekjes even uitbakken).
  • Garneren met de fijngesneden basilicum.
  • Opdienen met een flinke schep groene pesto en voor de liefhebber mag er nog een scheut room bij.

----------

Een Pittige Pompoensoep

Voorgerecht, 4 personen

Ingrediënten

  • 3 tenen knoflook
  • 2 tuinkruiden-bouillonblokjes
  • 1 verse Spaanse peper
  • verse bieslook
  • 1 ui
  • 1 liter water
  • 250ml melk
  • 1/2 potje crème fraiche
  • 1 oranje pompoen

Bereiding

  • De pompoen eerst 20 minuten op 180 graden in de oven leggen (maakt het schillen makkelijker).
  • Pompoen schillen en in stukjes snijden.
  • Pompoen met andere ingrediënten in een pan doen en 45 minuten koken.
  • Het geheel met een staafmixer kleinmaken of pureren.

----------

Italiaanse Courgettesoep

Voorgerecht, 4 personen

Ingrediënten

  • 40 gr boter
  • 1 ui, fijngesneden
  • 4 courgettes
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 koppen kippenbouillon
  • 2 koppen melk
  • 1 theelepel tijm (vers)
  • 1/2 kop slagroom
  • 1/3 kop geraspte Parmezaanse kaas
  • zout en peper naar smaak

Bereiding

  • Boter smelten op zacht vuur en de ui 5 min fruiten op laag vuur met deksel op de pan (niet bruin laten worden, alleen glazig).
  • Courgette met schil in dunne plakjes snijden en 5 min op laag vuur meefruiten met deksel op de pan.
  • Bloem toevoegen, 1 minuut roeren (blijft laag vuur).
  • Bouillon en melk al roerend geleidelijk toevoegen, tijm erbij.
  • Soep aan de kook brengen.
  • Vuur laag zetten en soep 20 min zachtjes laten doorkoken.
  • Soep evt. iets afkoelen en pureren (staafmixer).
  • Dan slagroom toevoegen (begin met een scheutje, want de soep is al erg romig van zichzelf, dus waarschijnlijk hoeft niet alle slagroom erin)
  • Kaas toevoegen.
  • Peper en zout naar smaak toevoegen.

----------

Italiaanse Maaltijd-Courgettesoep
 
Hoofdgerecht, 4 personen

Ingrediënten

  • 400 g courgettes
  • 1 grote ui
  • 1 teen knoflook
  • enkele basilicumblaadjes
  • 30 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 3 eetlepels Extra Vergine olijfolie
  • zout & peper
  • 1 liter (groenten)bouillon
  • 120 g fijne pasta

 Bereiding

  • Was de courgettes en snij ze in blokjes.
  • Hak de ui, knoflook fijn en basilicum fijn.
  • Meng de knoflook en basilicum met de Parmezaanse kaas, 1 eetlepel olijfolie en een snuifje zout. Hou even opzij.
  • Fruit de ui in de resterende olijfolie, voeg er de courgettes bij en laat het even aanbruinen, naar smaak kruiden met zout en peper.
  • Giet er dan de bouillon over en breng aan de kook.
  • Kook nog 10 minuten verder.
  • Voeg de pasta toe.
  • Voeg het basilicum/kaasmengsel toe neem meteen van het vuur.
  • Laat een tweetal minuten staan zodat de smaken beter uitkomen.

TIP: serveer bij deze maaltijd Italiaanse ciabatta of focacciabrood.
 
TIP: Je kunt enkele tomaten aan de courgettes toevoegen. Of voeg gewoon een eetlepel kerriepoeder toe en je krijgt een meer oriëntaalse soep.

----------

Pompoensoep

Voorgerecht of Hoofdgerecht, 4 personen

Ingrediënten

  • 2 Kruidenbouillontabletten
  • 2 Laurierblaadjes
  • 250gr. Gesneden soepgroenten
  • 2 grote Uien
  • 1200 gr. Pompoen
  • 50 gr. Boter
  • Peper
  • Tabasco
  • 50 gr. Pompoenpitten (gedroogde)
  • 2 eetl. Dille
  • 1 theel. Ketoembar (koriander)
  • 125gr. Crème fraîche
  • 1 of 2 tenen Knoflook

Bereiding

  • De soepgroenten met 1 liter water, de bouillontabletten en de laurierblaadjes zachtjes gaarkoken
  • Ui pellen en snipperen
  • Pitten en vezels uit de pompoen verwijderen. Pompoen schillen en in blikjes snijden
  • De boter verhitten en de uien hierin 5 minuten bakken
  • Knoflook boven de uien uitpersen en samen met de pompoenstukjes nog 10 minuten bakken
  • De gebakken pompoenstukjes en de gekookte soepgroenten door een roerzeef halen en weer toevoegen aan de bouillon
  • Ketoembar toevoegen. Peper en tabasco naar smaak toevoegen
  • Verwarm de soep
  • In een droge pan de pompoenpitten lichtjes roosteren en samen met de dille door de hete soep roeren
  • Crème fraiche apart serveren

Lekker stukje stokbrood erbij en je hebt een heerlijke en complete maaltijd op tafel.

----------

Pompoensoep

Voorgerecht, 4 personen

Ingrediënten

  • 1 pompoen
  • 1 1/2 1a 2 uien
  • 2 tl rozemarijn
  • 1 l tuinkruidenbouillon
  • 1 bakje crème fraiche

Benodigd: soeppan, blender/staafmixer, mixer

Bereiding

  • Pompoen schillen en in stukken snijden, De schil kan weg de pitten kun je eventueel nog roosteren.
  • Bouillon in soeppan bereiden: 1 liter water 2 blokjes.
  • Stukken pompoen en ui in de mixer en goed hakken.
  • Bij de bouillon voegen en 40 minuten zachtjes laten koken.
  • Gebruik de blender om een mooie gladde soep te krijgen.
  • Nog even terug in de pan, en crème fraîche toevoegen
  • Serveren.
  • Op smaak brengen met peper en zout of tuinkruiden aromat.

----------

Zoetzuur van courgettes

Ingrediënten

  • 1 kg courgettes
  • 2 uien
  • 3 afgestreken eetl. zout
  • 4 dl koud water
  • 5 dl witte tafelazijn
  • 375 g witte kristalsuiker
  • 1,5 theelepel koenjit
  • 1 theelepel dille
  • 1 eetlepel mosterdzaad

Bereiding

  • Snijd de courgettes in stukjes en zet ze 1 uur met water en zout weg (koel).
  • Snipper de uien en zet ze weg.
  • Doe de kruiden in de azijn en laat het geheel op een laag pitje trekken.
  • Courgettes goed laten uitlekken en met de uien aan het kruidenmengsel toevoegen.
  • Laat het geheel nog 2 minuten doorkoken.Daarna potjes vullen en goed sluiten.

----------

Courgettesoep Met Prei  

Voorgerecht, 6 personen

  • 1 kleine courgette
  • 2 preien
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 2 à 3 bouillonblokjes
  • 100 gram rundergehakt
  • peper, zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • eventueel wat sambal

Benodigd: staafmixer of keukenmachine

Voorbereiding 

  • Was de courgette, verwijder de uiteinden. Snij de courgette in grove stukken.
  • Pel de ui en de knoflook, snij deze in grove stukken.
  • Maak de prei schoon en snij deze in grove stukken (wel heel goed wassen).

 Bereiding 

  • Verhit de olie in de pan.
  • Doe de ui en de knoflook erbij en bak dit heel even (plm. 1 minuut al roerend)
  • Voeg de courgette en de prei erbij. Alles goed door elkaar roeren.
  • Dan zoveel water erop tot de groenten net onder staan. Doe de bouillonblokken erbij en breng alles aan de kook.
  • Laat plm. 15 minuten zachtjes koken.
  • Kruid ondertussen het gehakt met peper en zout. Vorm hiervan kleine balletjes.
  • Pureer de soep. Breng de soep weer aan de kook en voeg de balletjes toe.
  • Laat de soep nog even zachtjes koken tot de balletjes gaar zijn.
  • Voeg voor het opdienen de peterselie door de soep.

----------

Wortel-Pompoensoep

Voorgerecht, 4 personen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 tl kerriepoeder of garam masala (toko)
  • 350 gr worteltjes of winterpeen
  • 300 gr schoongemaakte pompoen
  • 1l kippen of runderbouillon
  • crème fraiche
  • verse koriander

Bereiding

  • Snipper de ui fijn.
  • Schrap de worteltjes en snijd ze in stukjes.
  • Snijd de pompoen in stukjes.
  • Fruit de ui in de zonnebloemolie.
  • Voeg de kerrie toe.
  • Voeg wortel en pompoen toe en bak een paar minuten. Voeg zo nodig wat meer olie toe.
  • Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat de soep ca 30 min. zachtjes pruttelen.
  • Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine.
  • Verdeel de soep over de borden, schep op elk een lepeltje crème fraîche en bestrooi met wat gehakte koriander.

TIP: Serveert u de soep in een uitgeholde pompoen, wrijf die dan eerst in met citroensap.

----------

Eet smakelijk

meer
11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver