Groene Passieavond van en voor leden

Wanneer:      Dinsdag 13 oktober 20.00 uur

Onderwerp:   De Lelie

Door:           Henk Kok

Deze avond zal Henk Kok ons bijpraten over De Lelie. Het is zijn grote passie waar zijn hart en tuin vol van zijn. Het wordt vast een boeiend en leerzaam verhaal. Hieronder alvast een voorproefje:

“Lelies zijn in het tijdschrift Groei en Bloei wat stiefmoederlijk behandeld. Zelfs in het nummer over bollen in potten vorig jaar werd de lelie niet vermeld terwijl veel lelies juist voor potcultuur uitstekend geschikt zijn. Daarom hoog tijd voor wat aandacht voor deze prachtige tuin-, pot- en snijbloem.

Geen bloem is zo vaak vernoemd als de lelie. Bijna het hele alfabet wordt gebruikt van Afrikaanse lelie (agapanthus) tot Zuidewind lelie (ornithogalum thyrsoides). De lelie is misschien wel een van de vroegst gecultiveerde bloemen. Zowel in de oudheid, de bijbel als ook de middeleeuwen wordt de lelie veelvuldig genoemd en afgebeeld.

Hoewel de lelie over het algemeen tot de zomerbloeiers wordt gerekend strekt haar

bloei zich over zowel lente als herfst uit. In het kleurenspectrum van de lelie komen bijna alle kleuren van helder wit (madonna lelie) tot bruin/zwart (lilium landini) voor. Alleen de kleur blauw zal je bij de lelies niet vinden.

En dan nog als toegift de geur. Vaak zit ik ’s avonds in de tuin om behalve van de kleuren ook van de geur te genieten.

Van de ruim honderd soorten die nu bekend zijn heb ik in onze tuin ruim twintig verzameld.

Op de ledenavond van 13 oktober a.s. hoop ik wat meer te laten zien van mijn groene passie voor lelies. Even geduld en tot dan.”

Henk Kok