Stinzenplanten

Ledenavond:          Dinsdag 19 januari 2016, 20.00-22.00 uur

Onderwerp:           Stinzenplanten

Door:                    Heilien Tonckens

Heilien Tockens neemt ons mee in de wereld van de stinzenplanten.

Stinzenplanten vormen een bijzondere groep verwilderde sierplanten. Stinzenplanten horen thuis op oude buitenplaatsen en op de ‘stinzen’ (oude landhuizen) in Friesland. Zij zijn daar al eeuwen geleden geplant, door de jaren heen verwilderd en massaal ingeburgerd. Het zijn vooral in het voorjaar bloeiende bol-, knol- en wortelstokgewasjes. Velden vol bloeiende bolgewasjes maken een bezoek aan een buitenplaats tot een waar lentefeest.

Tot de groep van stinzenplanten wordt onder andere gerekend: soorten sneeuwklokjes en sterhyacinten, sneeuwroem, winterakoniet, krokus, lenteklokje, bosanemoon, gele ane-moon, vingerhelmbloem, holwortel, zomerklokje, boshyacint, wilde narcis, kievietsbloem, knikkende vogelmelk, lelietjes der dalen en soorten aronskelk.

De naam ‘stinzenplanten’ dook voor het eerst op in 1932 in historische beschrijvingen van oude Friese stinzen (stenenhuizen).

boshyacint
winterakoniet