Diversen

Jam van mispels en aardbeien

 

Kunnen die vruchten bij elkaar? Ja, dat kan zeker. Hieronder mijn ervaring.

De afgelopen zomer heb ik veel aardbeien gekocht. Een deel heb ik meteen verwerkt in jam, maar ik heb ook een deel, na voorzichtig wassen en drogen, ingevroren.

Eind november kreeg ik van mijn zusje een zak met mispels die al “beurs” waren en ze gaf me een recept mee van mispels/aardbeienjam. Die bijzondere combinatie heb ik meteen uitgeprobeerd en met succes.

 

Alvorens ik het recept geef, is het misschien goed om iets meer over de mispel te vertellen. De mispel is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). De vrucht is veel minder algemeen dan vroeger, maar begint weer aan populariteit te winnen. De mispel zit vol met vitamine C. De mispel komt van een kleine boom die ongeveer 4,5 meter hoog kan worden. De vruchten zijn kleine, harde, goudbruine vruchten, die in oktober rijp zijn. Aanbevolen wordt ze pas te plukken nadat het gevroren heeft. De vrucht wordt dan beurs of rot, wat juist de bedoeling is, want mispels smaken alleen als ze “zo rot als een mispel” zijn. Daarna is de mispel nog enkele weken te gebruiken.

 

Benodigdheden:

ca. 800 gram aardbeien

ca. 450 gram mispels

(dus totaal 1250 gram fruit, ongeveer in de verhouding 2:1)

1/2 citroen

1 pak geleisuiker speciaal van 500 gram

 

Bereiding:

Mispels voorzichtig afspoelen. Daarna in vieren snijden en in een pan doen. Zoveel water als het gewicht van de mispels toevoegen (450 ml). Het geheel in de pan met gesloten deksel aan de kook brengen en als de mispels gaar zijn, na 15 à 20 minuten, het geheel zeven. De gezeefde mispelmoes samen met de aardbeien, citroensap en geleisuiker al roerende aan de kook brengen en laat het mengsel 1 minuut goed doorkoken. Doe de jam daarna in glazen potten.

 

Een heerlijke jam met een verrassende smaak.

 

Jannie

meer
11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver