Diversen

 

 

Ledenavond:          Maandag 13 februari

Onderwerp:                         Van IJsheiligen en donderglazen

Door:                                    Peter Paul Hattinga Verschure

 

Als tuinier zijn we allemaal in grote mate afhankelijk van het weer. En met de huidige hulp van o.a. de buienradar weten we ook wel of het de moeite is om de tuinkleren al aan te trekken of daar toch nog maar even mee te wachten. Maar regen is niet het enige. Nu hebben we de heer Hattinga Verschure bereid gevonden ons toch wat meer over het weer te vertellen.

Hij schreef ons het volgende over de lezing die hij in februari zal komen houden:

 

“Het weer bepaalt voor een groot deel het doen en laten van ons mensen. Dat is vandaag de dag zo, en dat was vroeger nog veel meer het geval. De oogst, en dus leven en welzijn hingen er van af. In de zeventiende eeuw werden weerinstrumenten als barometer en thermometer uitgevonden. Men ging het weer allengs meer begrijpen als een onderdeel van de natuur. En dat je het weer min of meer kon voorspellen.

Op het platteland had men zo zijn eigen ervaring met het onberekenbare weer. Daar leefden allerlei weerrijmpjes, ontstaan door ervaring met gedragingen van dieren, planten, en verschijnselen aan de hemel. Heel wat van die gezegden blijken dan ook niet geheel uit de lucht gegrepen te zijn en vaak best goed uit te komen.

Behalve aan die volksweerkunde schenken we aandacht aan huis-, tuin- en keukenmiddelen om zelf het weer te kunnen voorspellen, van donderglas en weerhuisje tot barometer en hygrometer.

In mijn presentatie komen veel oude weerrijmpjes en huisinstrumenten aan de orde. Maar ook moderne media komen aan bod. En ik zal uitleggen hoe al die hulpmiddelen de tuinier van nut kunnen zijn.” 

 

Peter Paul Hattinga Verschure

 

 

meer

 

 

 

11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver