Diversen

Tuinenreis op 6 en 7 september 2018

naar Noord-Brabant, Noord-Limburg en Duitsland 

 

Op de eerste donderdag en vrijdag van september is weer de jaarlijkse tuinenreis van Groei & Bloei georganiseerd. Per touringcar reizen we dit jaar naar het zuiden van het land. We bezoeken 7 fraaie en afwisselende tuinen.

 

Op donderdag bezoeken we eerst de Tuinen in Demen, gelegen aan de rivier de Maas. Hier zijn veel verschillende tuinkamers met volle borders omringd door hagen. Spectaculair is de ronde groentetuin op kleur met bijzondere groentesoorten. Bijzondere clematissen, vaste planten, éénjarigen en grassen maken deze tuin ook in september nog interessant. We zullen in deze tuin ook de lunch gebruiken.

Daarna gaat het richting Nuenen, waar we twee tuinen dicht bij elkaar bezoeken. Eerst bekijken we de Tuin aan het Boord, waar we vanaf het terras borders op kleur zien en een natuurlijke vijver. We lopen door een Parrotia-laantje, een mediterrane tuin en een formele tuin met een grote strakke vijver. In 2006 is een formele Japanse tuin met veel water toegevoegd.

Als laatste tuin van de dag bezoeken we de Walburgtuinen. Tuinarchitecte Hetty Cox (1921-2001) is in 1957 al begonnen met de aanleg van deze vier-seizoenentuin. Er staan veel bijzondere planten en bomen in, waardoor de Walburg onder tuinliefhebbers de reputatie van een “Grand Old Lady” heeft gekregen. Haar opvolgers hebben de oude tuinen uitgebreid met vaste plantenborders en een ecologische tuin met paddenpoel. Bij de tuin is een leuke kwekerij.

 

Na diner, overnachting en ontbijt in een uitstekend hotel, waarschijnlijk in Uden, reizen we op vrijdagmorgen eerst naar twee tuinen in Velp bij Grave (van beneden de sluis, weet u het nog van de waterstanden?).

Eerst bezoeken we De Eendenpoel. Langs de oprit naar het hooggelegen huis uit 1890 ligt een grote border. Er zijn verschillende vijvers, een kleine fruittuin en eilandborders met witte beplanting.

De tweede tuin op vrijdag is landgoed De Lievendael met een 300 jaar oude boerderij. Naast landschappelijke beplanting is er een tuingedeelte van 3000 m2 met een cottage tin, een moestuin, een grote natuurvijver, bijzondere bomen en veel rhododendrons. In deze tuin gebruiken we de lunch.

‘s Middags rijden we naar Jardin de Louise in Molenhoek. Aan de voorzijde is een strakke tuin met een mediterraan tintje en rozen rond twee vijvers. Verder zijn er tuinkamers op kleur, een witte tuin en een Oosterse tuin. Ook dieren hebben een plaats in deze tuin, waarin veel aandacht is voor duurzaamheid.

We sluiten de reis af in de beroemde Garten Lucenz-Bender in Bedburg-Hau in Duitsland. Gedurende 30 jaar is deze tuin ontwikkeld, die geldt als een van de mooiste van Duitsland. Kleur is een belangrijk thema en in de diverse tuinkamers wisselt deze maandelijks. Rozen en heesters bloeien tot in de herfst. Ook de moestuin en de materialen van de gebouwen en terrassen geven blijk van het natuurlijke en kleurrijke karakter van deze met veel deskundigheid en liefde verzorgde tuin.

Afsluitend diner in Kleve.

 

De reis zal weer onder leiding staan van Jannie Koster en Thecla van der Ham.

 

De reissom is nog niet definitief bekend. We proberen de reissom op € 225,-- p.p. te houden op basis van verblijf in een tweepersoonskamer in een uitstekend hotel, waarschijnlijk in Uden. Voor een eenpersoonskamer geldt een toeslag.

De reissom is inclusief vervoer per luxe touringcar (Comfort klasse), entreegelden in de tuinen incl. koffie/thee, diner, overnachting en ontbijt, lunches, afsluitend diner en fooi chauffeur.

Voor eigen rekening blijven: drankjes in het hotel en drankjes bij de diners.

Een reis- en/of annuleringsverzekering is niet inbegrepen; velen hebben al een doorlopende verzekering.

 

U kunt zich tot 3 juli 2018 opgeven via e-mail bij thecla.vd.ham(at)hetnet.nl onder vermelding van uw naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en eventueel dieetgebruik.

Deelname staat open voor alle Groei & Bloei-leden, dus ook van buiten de afdeling Heerenveen. Een reisgenoot of reisgenote hoeft geen lid te zijn.

 

 

 

 

meer

 

 

 

11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver