Heerenveen en Omstreken

Ledenavond: Maandag 16 november

Onderwerp: Wilde bijen, biodiversiteit en een mooie tuin; een nieuwe uitdaging ?

Spreker: Wankja Ferguson

GAAT HELAAS NIET DOOR

In deze lezing gaat het over wilde bijen, hun planten en beheer, hoe zorg te dragen voor meer biodiversiteit.

Vrijwel iedereen die zich voor tuinen en hun beplanting interesseert weet inmiddels wel dat bestuivers, zoals o.a de bijen, nectar en/of stuifmeel nodig hebben. Ook kent iedereen de honingbij. Toch is het vaak veel minder bekend, dat er naast de honingbij wel 356 andere soorten bijen bestaan en wat de voorwaarden voor het voortbestaan van deze ‘wilde bijen soorten’ zijn. 

Zaad- en vruchtvorming van planten is voor mens en dier belangrijk. Een zo groot mogelijk biodiversiteitsbehoud is daarbij van belang voor de verscheidenheid van dieren die van deze bronnen afhankelijk zijn.

Bestuivers zoals o.a. wilde bijen houden biodiversiteit in stand. Sommige planten hebben een exclusieve relatie met bepaalde bijensoorten. Daarom is het belangrijk de beplanting aan te passen aan de behoeften van deze zogeheten stuifmeelspecialisten.

Kan dat dan in tuinen, vraagt u zich misschien af?  En wordt mijn tuin dan geen rommelzooitje?  Ja, het kan. Integendeel, veel van de planten die de stuifmeelspecialisten nodig hebben (en dat zijn zo’n 80 soorten wilde bijen) zijn werkelijk prachtige inheemse tuinplanten.

Wat is er fijner dan het gericht toepassen van planten in een tuin of openbare ruimte die niet alleen een lust voor het oog zijn én ook een functie hebben voor het behoud van de biodiversiteit ? Door aandacht te besteden aan de planten die nodig zijn voor het behoud van wilde bijen, besteedt u indirect ook aandacht aan het behoud van vogels, vleermuizen en heel veel andere dieren. Wat is er mooier dan een volledige biodiversiteit, ook al kunnen we het niet eten, het genieten van de fleur van de planten en het gezoem van de insecten is op zichzelf vaak al genoeg.

Wankja Ferguson

Landschapsecologe, tuinontwerpster, beplantingsadvies met een accent op diervriendelijke tuinen.

www.vlindererbij.nl