Heerenveen en Omstreken
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief juli

In deze nieuwsbrief

 12 juli:                  Tuinexcursie Het Zwaluwhuis te Ens

  9 augustus:         Tuinexcursie Heikie Hoeksma te Harkema

  6 september:       Eendaagse Tuinenreis Salland

Fryslân iepenet syn tunen

Tuinexcursie Het Zwaluwhuis te Ens

Een tuin, die al meteen bij de oprit begint. Er zijn veel grassen in de borders toegepast, die samen met vaste planten boeiende combinaties vormen. De losse beplanting lijkt op de zogenaamde prairiestijl. Van het voorjaar met het frisse groen en bloembollen, die dan bloeien, tot diep in het najaar met prachtige herfstkleuren, blijft de tuin boeien.

Een van de zichtlijnen loopt dwars door de Deel van de boerderij en is een echte eyecatcher. Ieder jaar wordt de Deel als broedplaats door boerenzwaluwen gebruikt. Aan de buitengevel nestelen huiszwaluwen.

Datum:        12 juli 2024

Tijd:            14.00 uur

Adres:         Zwijnsweg 31, 8307 PS Ens

Voor meer informatie en opgave, klik hier.

Tuinexcursie Heikie Hoeksma te Harkema

Impressionisme op het Friese platteland.

Rondom een historisch woudhuisje ligt de bijzondere tuin van Heikie Hoeksma met uitbundige borders, verfijnde kleurencombinaties en bijzondere planten. Zijn tuin wordt in binnen- en buitenlandse vakbladen omschreven als weelderig romantisch, impressionistisch en schilderachtig. Bij zijn plantenkeuze wordt rekening gehouden met soorten die bijen en vlinders trekken. Hij staat geïnteresseerde bezoekers graag op zijn geheel eigen wijze te woord en vindt het fijn dat tuinliefhebbers bij hem inspiratie op doen voor hun eigen tuin. Ook draagt hij gedichten voor uit eigen werk tijdens de rondleiding. Zijn enthousiasme en kennis staat borg voor een ontspannen tuinuitstapje.

Datum:        Vrijdagmiddag 9 augustus 2024

Aanvang:     14.00 uur

Adres:          Krúswei 30, 9281 KL Harkema

Na afloop van het tuinbezoek gaan we gezamenlijk koffiedrinken bij Paviljoen de Leyen, Bildreed 3, 9221 SJ Rottevalle
Voor kosten en aanmelding verwijzen we u graag naar de website (klik hier)
 

Fryslân iepenet syn tunen

In het weekend van 6 en 7 juli en 27 en 28 juli kunt u diverse tuinen van de leden bewonderen. Kijk, voor u op pad gaat, op de website welke tuinen opengesteld zijn voor bezoek (klik hier).

Dagexcursie Salland

Op vrijdag 6 september 2024 organiseren we een mooie dagtocht per touringcar. Dit jaar gaan we naar Salland (West Overijssel), waar we drie prachtige tuinen bezoeken.

‘s Ochtends bezoeken we De Tuin van Fortmond in Olst.

De tuin is buitendijks gelegen in de uiterwaarden van de IJssel, waar de rivier tussen Olst en Wijhe een grote slinger naar het westen maakt. Het geheel heeft een oppervlakte van 1 hectare, waarvan plm. 4000 m2 siertuin, 2000 m2 gazon met bosjes en 2000 m2 bloemenweide.

Vlakbij ligt een voormalige steenfabriek, waar we - als daar tijd voor is - nog snel even langs kunnen wandelen.

Daarna gaan we naar de Landschapstuin Giethmen in Giethmen (gemeente Ommen), waar we ook de lunch gebruiken.

De Landschapstuin is een landelijke tuin in het Reggedal. Al ruim twintig jaar wonen de huidige eigenaren in een boerderij uit 1885 aan de voet van de Lemelerberg. Hun woning was oorspronkelijk een gemengd bedrijf met diverse schuren en veel beton rondom de gebouwen. Gaandeweg hebben ze er hun eigen plek van gemaakt. Weiland is deels getransformeerd in een tuin met weelderige borders, gazons, een grassenheuvel, een boomgaard en ruimte voor de schapen, kippen en bijen. Schuren hebben plaatsgemaakt voor een moestuin, een hooiberg, een zwemvijver en recent een kas.

Tot slot bezoeken we de Priona Tuinen in Schuinesloot (bij Slagharen).Deze zijn vanaf 1978 door Henk Gerritsen en Anton Schlepers (twee kunstenaars!) aangelegd rond Antons ouderlijk huis in Schuinesloot. De tuinen zijn internationaal beroemd geworden als voorbeeld van de Dutch Wave, een stroming in de tuinarchitectuur waarin veel met wilde planten wordt gewerkt.

Voor de kosten en de aanmelding verwijzen we u graag naar de website (klik hier)

Meld je tijdig aan, want vol = vol.

Na afloop van de excursie bestaat de mogelijkheid om gezamenlijk à la carte te dineren bij Restaurant Hof van de Koning (facultatief).

In de volgende nieuwsbrief

 9 augustus:          Tuinexcursie Heikie Hoeksma

21 augustus:         Workshop Boeket maken

31 augustus:         Kennismaking nieuwe leden

6 september:         Eendaagse tuinenreis Salland

Fryslân iepenet syn tunen

Tijdens de activiteiten worden foto’s genomen, die mogelijk op de website geplaatst worden. Wilt u niet dat een foto, waar u op staat op de website geplaatst wordt, wilt u dit dan bij opgave van een activiteit doorgeven?