Heerenveen en Omstreken

Nieuwsbrief april 2024

In deze nieuwsbrief

  6 april:       Planten- en knollenruil

15 april:       Ledenavond met een lezing over Waterbeheer (Martin Knol)

18 mei:        Groenmarkt

Groenmarkt

Drijvende tuintjes

Dagtochten  

Planten- en knollenruil

Op 6 april is er gelegenheid om planten en stekken te ruilen. Iedereen die bij het opruimen van de tuin iets over heeft, kan dit inbrengen. Tevens is er gelegenheid om (dahlia)knollen te ruilen. De plantenruil is een gezellige gebeurtenis met de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen. Margje en Evert Koelma zijn weer onze gastvrouw en gastheer.

Bij de plantenruil houden we de gebruikelijke spelregels aan:

  • Vóór 10.00 uur gaan we de planten uitstallen. Het is handig als je naast de naam van de planten of stekken die je inbrengt, ook je eigen naam vermeldt, zodat anderen weten aan wie ze vragen kunnen stellen.
  • Rond 10.00 uur is er koffie/thee en kan het aanbod bezichtigd worden.
  • Er wordt pas geruild als het startsein (bel) heeft geklonken.

De plantenruil is uitsluitend bedoeld voor Groei & Bloei-leden. Leden van andere afdelingen zijn van harte welkom.

Datum:        zaterdag 6 april 2024

Tijd:             10.00 - 11.00 uur

Adres:          Koningin Wilhelminaweg 16, Heerenveen

Ledenavond met een lezing over Waterbeheer door Martin Knol

Met de steeds extremere droge en natte perioden moeten we zoeken naar oplossingen voor beter waterbeheer in onze tuin.
Martin Knol zal ons ideeën aan de hand doen waarmee we overtollig water kwijt kunnen raken of eventueel op kunnen slaan voor drogere periodes.

Datum:        15 april

Tijd:             20.00 uur

Plaats:         Doopsgezinde Gemeente Heerenveen en Tjalleberd

Vermaningsteeg 5 (ingang om de hoek aan de Kerkstraat)

8441 GB Heerenveen

Groenmarkt

Onze Groenmarkt is al vele jaren de gezelligste markt op tuingebied in Noord-Nederland. Vorig jaar kwamen er maar liefst een kleine duizend bezoekers op het evenement af; een record. Voor veel leden van Groei & Bloei is dit dè ontmoetingsplaats voor onderlinge contacten.

Voor dit jaar staat de plantenmarkt gepland op de derde zaterdag in mei. Er zal weer een groot aanbod zijn van alles wat groeit en bloeit in de tuin.

In het kader van het 60-jarig jubileum van onze vereniging en het 20-jarig jubileum van de Groenmarkt zijn er twee specials:

  • Minilezingen: Een levende tuin maak je zelf.
  • Kinderactiviteit: Oorwormenpotje maken.

Graag tot ziens!

Datum:        zaterdag 18 mei 2024

Tijd:             10.00 uur – 16.00 uur

Locatie:        Rotstergaastweg 79, Nieuweschoot

Boekenkraam op de Groenmarkt

Ook dit jaar is er weer een boekenkraam met tweedehandsboeken op de Groenmarkt. De opbrengst is voor onze eigen afdeling. Er zijn nog wel wat boeken, maar meer is altijd welkom. Mooie tuinboeken, historische tuinboeken of hele praktische tuinboekjes….Boeken over tuinieren, aanleg, planten, biologisch enz. Wat je maar kwijt wilt of nog wilt opruimen….Helaas, geen tijdschriften.

De boeken kun je op vrijdag 17 mei bij mij thuis in Bontebok brengen of op 18 mei ’s morgens om 10.00 uur op de Groenmarkt. Alvast een berichtje per mail (wildv(at)upcmail.nl) is wenselijk, zodat ik weet wat ik kan verwachten.

Willy Dommerholt

Wie wil er een taart of cake bakken?

Veel bezoekers aan de Groenmarkt willen graag even pauzeren om koffie, thee of frisdrank te drinken. Uit ervaring weten we dat de taarten en cakes, gebakken door onze leden, bijzonder in de smaak vallen. Vorig jaar werden we verrast door een groot aanbod van zelfgebakken lekkernijen. De bezoekers konden maar moeilijk een keuze maken, want alles zag er heerlijk uit.

Een aantal leden heeft al laten weten dat ze dit jaar weer iets lekkers gaan bakken. Heb je ook een favoriet recept waar iedereen dol op is? Het zou geweldig zijn als je mij bericht doet dat je ook iets voor de Groenmarkt wilt bakken. Dit kan via mail: e.koelma(at)hetnet.nl.

Margje Koelma      

Drijvende Tuintjes

Een zomerlang drijvende tuintjes in de Lindegracht. Doe je dit jaar mee?

Groei en Bloei Heerenveen en Omstreken neemt ook dit jaar het initiatief om in samenwerking met de gemeente Heerenveen de Lindegracht op te fleuren met Drijvende Tuintjes. De tuintjes worden gemaakt door leden van onze afdeling en door studenten van Aeres VMBO Heerenveen. Verder kan iedereen die het leuk vindt een tuintje te maken zich opgeven.

Lijkt het je het leuk om van een bak van 1 m2 een kleurrijk tuintje te maken? Geef je dan op bij Jan Aandewiel (aandewiel.jan(at)gmail.com).

De bak wordt begin mei bij je thuisgebracht, samen met een zak potgrond. Je kunt dan meteen met inrichten beginnen. Op woensdag 12 juni wordt de bak bij je opgehaald om meteen daarna in de Lindegracht te worden geplaatst.

Dagtochten

Elk jaar verzorgt Groei en Bloei afdeling Heerenveen en Omstreken een dagtocht naar enkele tuinen ergens in Nederland. Zou je echter graag vaker aan een dagtocht deel willen nemen? Dat kan! Ook de afdelingen Drachten en Sneek organiseren beide een busreis waar de leden van de onze afdeling zich voor op kunnen geven. Dit jaar vindt de busreis van de Afdeling Drachten plaats op zaterdag 22 juni. Zij gaan richting de Achterhoek. Afdeling Sneek gaat op dinsdag 25 juni naar Twente.

Houd de websites van de afdelingen Drachten https://drachten.groei.nl/  en Sneek https://sneek.groei.nl/ in de gaten voor meer informatie

In de volgende nieuwsbrief

18 mei:        Groenmarkt

12 juni:        Drijvende tuintjes

14 juni:        Excursie naar twee tuinen (Peize en Foxwolde)

Fryslan iepenet syn tunen