Heerenveen en Omstreken

Nieuwsbrief Groei & Bloei Heerenveen en Omstreken april 2022

In april zijn er weer allerlei activiteiten waar u aan deel kunt nemen. Door omstandigheden kon de Algemene Ledenvergadering dinsdag 15 maart niet plaats vinden. Nu is deze vergadering uitgeschreven voor maandag 11 april om 19.15 uur. We hopen u in de zaal van AERES te kunnen verwelkomen.

En verder in deze nieuwsbrief meer informatie over:

vrijdagmiddag 1 april –      Excursie stinzenplanten (zie nieuwsbrief maart 2022)

zaterdagmorgen 2 april –   plantenruil

zaterdag 9 april –              workshop vermeerderingstechnieken

maandag 11 april

(adres: kantine AERES (voorheen Nordwin College), Dom. Nieuwenhuisweg 3, Heerenveen)

            19.15 uur Algemene Ledenvergadering

            20.00 uur lezing schaduwplanten door Jan Dijkstra

zaterdag 23 april –                Excursie naar tuin Pronkjewail in Kraggenburg

En nog iets over :

Drijvende tuintjes

Groenmarkt

Gardenista

Activiteiten in mei

Stinsenwandeling Martenastate te Koarnjum

vrijdag 1 april 2022

Zie voor meer informatie in de nieuwsbrief van maart 2022 Klik

Vrijdagmiddag 1 april, 13.30 uur. Kosten € 9,00 pp incl. koffie

Adres: De Wier 7, 9056 PM Koarnjum.

Opgave bij Johanna Feenstra vóór 29 maart; per e-mail:

johanna.feenstra(at)hotmail.com of tel. 06-22 822 444

Plantenruil

Zaterdag ochtend 2 april van 10.00 tot 11.00 uur

Gelukkig kunnen we weer bij elkaar komen om planten te ruilen. Ben je al aan het opruimen in je tuin? Dan kom je vast wel planten tegen waar je iemand anders blij mee kunt maken. Neem het mee, los of in een pot, als stek of als kluit.

De datum voor dit voorjaar is zaterdagochtend 2 april van 10.00 – 11.00 uur

De locatie de toerit voor het huis van Margje en Evert Koelma, Koningin Wilhelminaweg 16 in Heerenveen,

De spelregels voor de plantenruil zijn als volgt:

* Vóór 10.00 uur gaan we de planten uitstallen. Het is handig als je naast de naam van de planten of stekken die je inbrengt, ook je eigen naam vermeldt, zodat anderen weten aan wie ze vragen kunnen stellen.

* Rond 10.00 uur is er koffie/thee en kan het aanbod bezichtigd worden.

* Er wordt pas geruild als het startsein (rond 10.15) heeft geklonken.

De plantenruil is een heel gezellige gebeurtenis waarbij we van elkaars ervaringen kunnen leren. De plantenruil is alleen bedoeld voor Groei & Bloei-leden. Dus leden van buiten onze afdeling zijn ook van harte welkom.

Workshop Vermeerderingstechnieken

zaterdagochtend  9 april

Tuinieren wordt nog leuker als je kunt genieten van planten die je zelf gestekt of gezaaid hebt.

Onze leden Thecla van der Ham en Irmgard Behage hebben veel kennis en ervaring  met diverse vermeerderingstechnieken en willen die kennis graag met ons delen. Met materiaal uit de tuin leren we hoe je dat moet doen en waar je op moet letten.

Omdat er in 2 groepen gewerkt wordt is het minimum aantal deelnemers 8. Maar hoe meer deelnemers hoe liever. De tuin van Irmgard is groot genoeg. Neem je eigen favoriete snoeischaar en een scherp mesje mee. Voor de andere materialen wordt gezorgd.

Zaterdag 9 april  van 9 .00 tot 12.00 uur.

Plaats: in de tuin van Irmgard,  Eerste Compagnonsweg 47, Bontebok

Opgeven vóór 1 april bij Ineke van Heerden,  albertienjoshua(at)gmail.com

Kosten € 7,50

Met vriendelijke groet,

Ineke van Heerden

Algemene Ledenvergadering Groei en Bloei afdeling Heerenveen en Omstreken

Maandag 11 april om 19.15 (voorafgaand aan de lezing )

Plaats : kantine Aeres (voorheen Nordwin College)

 

Agenda van de Algemene Ledenvergadering

1 – Opening

2 – Mededelingen en ingekomen stukken

3 – Vaststellen verslag ALV van 11 oktober 2021 (zie website)

4 – Vaststellen Sociaal jaarverslag 2021 (zie website)

5 – Vaststellen Financieel jaarverslag 2021 (ligt ter inzage tijdens vergadering)*

6 – Rapportage kascommissie en decharge bestuur

7 – Vaststellen nieuwe kascommissie

8 – Begroting 2022

9 – Bestuursbezetting en vacatures

10 – Rondvraag

11 – Sluiting

* Wilt u het financieel jaarverslag en/of de begroting graag eerder inzien, stuur dan een mailtje naar onze penningmeester: Jan Aandewiel (aandewiel.jan(at)gmail.com). U krijgt de verslagen dan per mail toegestuurd.

Ledenavond: Dinsdag 11 april 2022

Onderwerp:  Schaduwplanten

Spreker:        Jan Dijkstra

Waar: 20.00 uur in  AERES, Dom Nieuwenhuisweg 3, Heerenveen

Jan Dijkstra van Kwekerij en Kijktuin Aan De Dijk in Oudeschip (Gr)schreef ons: Een tuin op het noorden, een tuin met veel bomen en heesters, voor veel tuinbezitters is de schaduw in de tuin een probleem. De planten willen niet groeien of niet bloeien , het is te droog of te nat. Toch zijn er verrassend veel mogelijkheden om ook een schaduw tuin aantrekkelijk en spannend te maken.Aan de hand van foto’s laat ik verschillende vaste planten voor de schaduwtuin zien, schaduwplanten die meestal niet opvallen door  grote schreeuwerige bloemen maar het meer moeten hebben van fraaie bladvormen en subtiele bloemen.

In de pauze is het mogelijk  planten te kopen,  planten,  die een plaats in de schaduwtuin verdienen. 

Kwekerij en Kijktuin Aan De Dijk is een gespecialiseerder kwekerij van Siergrassen, vaste (schaduw) planten, varens en Bamboe . Plantensoorten waar u enthousiast over kunt zijn vanwege hun luchtige sierlijkheid, de bijzondere bladvormen en hun onverwoestbaarheid, de subtiele bloei. Botanische rariteiten en liefhebbersplanten. Inmiddels zijn naast grassen ook vaste planten en dan in het bijzonder blad en schaduwplanten o.a. Disporum Rodgersia, Arisaema, Podophyllum en vele varens een tweede specialiteit van de kwekerij.

https://kwekerijaandedijk.nl/

 

Excursie Pronkjewail op ’t Nije Laand

Zaterdag 23 april 2022

We bezoeken een voorjaarstuin van 5500 m2 met een weelderige en natuurlijke uitstraling. De tuin bestaat uit een boomgaard met kippenverblijf, tuin in cottagestijl, prairietuin en boog van 26 meter lang met o.a. rozen, clematissen en blauweregen.
Daarnaast is er een vijvertuin, een vrijstaande kas en een muurkas. Rondom het huis zijn diverse terrassen en kleurrijke borders. In de tuin staan meerdere karakteristieke en grote bomen. Deze bomen zijn aangeplant bij de aanleg van het erf in 1954, evenals de imposante beukenhaag naast het huis.

Adres: Hertenweg 5, 8317 PM Kraggenburg.

Aanvang: 14.00 uur. Entree: € 5,-- (incl. rondleiding).

https://www.opentuinnop.nl/

Opm. Deze excursie kan men desgewenst zelf combineren met een rondritje langs de bloeiende tulpenvelden en beginnende fruitbomenbloesem.

Aanmelden tot 10 april bij Jannie Koster - van Leeuwen per mail: jkvl(at)ziggo.nl.

Drijvende tuintjes 2022

Ook dit jaar gaan we de Lindegracht in Heerenveen weer opfleuren met drijvende tuintjes.

De spelregels zijn heel simpel: Wij zorgen ervoor dat de bak van 1m2 bij u op 9 mei afgeleverd wordt met een zak aarde. U zorgt ervoor dat dit tuintje ingeplant wordt met planten die u mooi vindt, liefst kleurrijk en lang bloeiend. Op 15 juni wordt de bak weer bij u opgehaald en met medewerking van de gemeente te water gelaten.

Aanmelden kan nog bij Albert van der Toolen: avandert(at)ziggo.nl  of 06-46603739

GROENMARKT 14 mei 2022

Onze Groenmarkt is al vele jaren de gezelligste markt op tuingebied in Noord-Nederland.

Datum:         zaterdag 14 mei 2022

Locatie:        Rotstergaastweg 79, Nieuweschoot

Toegang gratis. Parkeren gratis.

Let op. De datum is een week eerder dan in ons jaarprogramma stond vermeld.

Er zal weer een groot aanbod zijn van alles wat groeit en bloeit in de tuin, zoals vaste planten, 1- en 2-jarige planten, bol- en knolgewassen, groenteplanten, etc. En verder: demonstratie verspenen, tuinadvies, tuingereedschap, jams, honing, kruidenthee en nog veel meer.

Heb je interesse om ook iets “groens” te verkopen? Zo ja, neem dan contact op met Jannie Koster – van Leeuwen, coördinator (mail: jkvl(at)ziggo.nl). Er zijn enkele standplaatsen beschikbaar gekomen.

Boekenkraam op de Groenmarkt

Ook dit jaar is er weer een boekenkraam met tweedehandsboeken op onze Groenmarkt. De opbrengst is voor onze eigen afdeling.

Er zijn nog wel wat boeken, maar meer is altijd welkom. Mooie boeken of historische boeken en of hele praktische tuinboekjes….  Over tuinieren, aanleg, planten etc etc… Wat je maar kwijt wilt of nog wilt opruimen… Helaas geen tijdschriften.

Deze boeken kun je meenemen naar de afdelingsavond op maandag 11 april a.s. Heb je veel, bv een doos vol, dan graag bij mij thuis brengen of ’s morgens 10.00 uur op de Groenmarkt. Alvast een berichtje per mail is wenselijk zodat ik weet wat ik kan verwachten….

Willy Dommerholt

wildv(at)upcmail.nl

Vrijwilligers gevraagd voor presentatie drijvende tuintjes

Van woensdag 25 mei tot en met zondag 29 mei wordt het groenfestival Gardenista gehouden op de historische buitenplaats Den Alerdinck in Laag Zuthem (bij Zwolle).

Het festival is een activiteit van de landelijke vereniging Groei & Bloei.

De organisatie van het festival heeft aan de afdelingen van Groei & Bloei gevraagd naar interessante onderwerpen om tijdens het festival te presenteren. Onze afdeling heeft daarop positief gereageerd. Omdat we nu alweer acht jaar drijvende tuintjes in de Lindegracht in Heerenveen plaatsen en we daarop zoveel mooie reacties krijgen, willen we deze activiteit bij een groter publiek onder de aandacht brengen zien en Gardenista is een mooie gelegenheid.

We zijn van plan om drie drijvende tuintjes in de grote vijver te plaatsen. Twee tuintjes staan op de kant, waar we uitleg geven over het project: hoe ze zijn gemaakt, wie zijn erbij betrokken enz.

We vragen nog een paar vrijwilligers (tweetallen) die een dagdeel ons project aan geïnteresseerden willen presenteren. De vrijwilligers kunnen het andere dagdeel gewoon het festival bezoeken.

Je kunt je opgeven bij Jannie Koster – van Leeuwen (mail jkvl(at)ziggo.nl), bij wie ook nadere informatie is te krijgen.

Reis- en verblijfkosten worden vergoed door het bestuur van onze afdeling.

Dagtocht Floriade op 15 juni

Afdeling Sneek van Groei&Bloei organiseert een dagtocht naar de Floriade op woensdag 15 juni. Informatie bij Bertha Flapper: berthaflapper@live.nl of telefonisch via 06 44287212. Als je mee wilt geef je dan snel op, want vol is vol.

Activiteiten voor mei:

zaterdag 14 mei –  Groenmarkt in Nieuweschoot

21 en 22 mei –      Fryslân iepenet syn tunen 2022, Open tuinen weekend

Hierover meer informatie in de nieuwsbrief van mei.

Problemen met ontvangst nieuwsbrieven o.a bij gmail adressen

Van diverse kanten hoorden wij dat onze nieuwsbrieven soms met een grote gele waarschuwingsbalk binnenkomen bij ontvangers. Van Groei en Bloei in Zoetermeer hoorden we dat het vooral om gmail adressen gaat.  Het website-bedrijf, WIND Internet, waardoor ook onze nieuwsbrieven verstuurd worden heeft dit gelukkig kunnen verhelpen. Voor de techneuten: het IP4 adres van de server is toegevoegd aan het SPF record en daarmee was het probleem opgelost.

Ook blijkt dat door sommige e-mail adressen, hoewel correct, de nieuwsbrieven geweigerd worden. Het kan zijn dat ze in de spambox verdwijnen. Als u dat merkt is eenmalige acceptatie voldoende om de nieuwsbrief voortaan gewoon te ontvangen.