Heerenveen en Omstreken

Workshop kaas maken, een terugblik

Op zaterdagmiddag 26 oktober namen we deel aan een workshop kaas maken op boerderij “de Stelp” in Oldeberkoop.

Om half twee werden we welkom geheten door Mevr. van der Gun en onder het  genot van een kopje koffie vertelde ze het proces van kaas maken. Om kaas te maken heb je nodig: rauwe melk (dus rechtstreeks van de koe),  zuursel en stremsel. Je kunt ook kruiden toevoegen. Wij hebben drie soorten kaas gemaakt; naturel, Italiaanse kruiden en pesto.

 Mevr. van der Gun had al enig voorwerk gedaan en onze workshop begon met het snijden van de wrongel met de wrongelsnijder. De wrongel gaat zich splitsen in kleine stukjes wrongel en wei. Een groot gedeelte van de wei wordt verwijderd. Natuurlijk moesten we ook even proeven hoe dit smaakte. Daarna wordt er zoveel warm water toegevoegd dat de massa in de pan 32 graden is. Als de juiste temperatuur bereikt is gaan we weer met de wrongelsnijder kleine stukjes maken. Dit is nog best zwaar werk. Na het snijden moest er nog een tijdje geroerd worden met een grote lepel. Na al het snijden en roeren moest de wrongel een tijdje rusten en kregen wij, onder het genot van een kop koffie met gebak, uitleg over de melkrobot, de koeien en de stieren Barry en Bobby. Mevr. van de Gun kan prachtig vertellen over het reilen en zeilen op de boerderij.

Hierna zijn we met onze pannen naar de kaasmakerij gegaan. De wrongel in de kaasvaatjes gedaan en gingen de vaatjes onder de pers om de laatste wei er uit te persen. Hier zat ons werk erop. De schorten konden weer aan de kapstok. Later komen ze nog in een pekelbad en komt er een paraffinelaagje omheen. Natuurlijk zijn we ook in het kaaspakhuis geweest waar alle kazen liggen te rijpen op houten planken.

Na het harde werken was er een drankje en konden we verschillende soorten kaas proeven. Voor wie het interessant vond was er gelegenheid om te kijken hoe de melkrobot werkte. Wat een geweldig systeem.

Het was een gezellige middag waar we heel veel geleerd hebben over koeien en kazen.

Over drie weken kunnen we onze kaasjes ophalen. Dat wordt smullen!!

 

Roelie Boelsma.

meer foto's --> klik