Heerenveen en Omstreken

Nieuwsbrief april 2023

Beste mensen,

In de inleiding van de nieuwsbrief van maart stond dat de huismussen zich weer lieten horen onder de dakpannen, misschien omdat ze toen al wisten dat er een nieuw bestuur zou komen.

Als ik dit schrijf zijn we net als nieuw bestuur gekozen, dus de mussen hebben vast iets doorgehad!

Samen met de andere nieuwe bestuursleden heb ik gereageerd op de “noodkreet” van het vorige bestuur (of wat daar nog van over was), dat men na de vele jaren van grote inzet de bestuurstaken graag zou willen overdragen aan andere leden.

Als tuinliefhebbers zijn Anneke en ik al vele jaren met alle plezier lid van de vereniging en doen ook al jaren mee aan de opentuinenweekenden e.d. en daarom heb ik besloten om me aan te melden voor het bestuur.

Ik ben blij dat we nu weer een volledig bestuur hebben en dat de activiteiten ook na bijna 60 jaar doorgang kunnen vinden.

We zullen zo goed mogelijk het stokje overnemen van het vorige bestuur. Gelukkig worden we hierbij ondersteund door oud-bestuursleden en heel veel vrijwilligers die uiteindelijk samen de vereniging maken. We zullen de komende tijd ervaring opdoen, kennismaken met de verschillende werkgroepen en de bestuurstaken verdelen.

Als bestuur staan we ten dienste van de vereniging, dus van jullie. Daarom is een open en goede communicatie erg belangrijk. Dus als er vragen, opmerkingen, ideeën etc. zijn, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Jochem Liemburg, voorzitter

Verder in deze nieuwsbrief

8 april:         Bloemschikdemonstratie in Ureterp

15 april:       Workshop Trog maken

17 april:       Ledenavond Ecologisch moestuinieren

21 april:       Excursie Arboretum Arcadië, Gasselte

6 mei:          Excursie Gruttoland, Wommels

Boeken voor de Groenmarkt (oproep)

Bakken voor de Groenmarkt (oproep)

Afscheid van het oude bestuur

Bloemschikdemonstratie Ureterp

Op 8 april a.s. vindt er een bloemschikdemonstratie in Ureterp plaats. Voor nadere gegevens zie de affiche.
De bloemstukken die door Franka Roenhorst  worden gemaakt, zullen aan het eind van de middag worden verloot. Wie weet ga je wel met een prachtig paasstuk naar huis!

Workshop Trog maken

Zin in een leuke activiteit met als eindresultaat een sieraad voor tuin of terras?

Traditionele troggen zijn kostbaar en erg zwaar. In deze workshop op 15 april maken we een trog op basis van gasbetonblokken, die daarom licht van gewicht is. Door een speciale afwerking krijgt de trog een authentieke uitstraling. De afmetingen van de trog zijn: 70 cm x 30 cm x 20 cm. Na afloop van de workshop kan je de trog meenemen en thuis beplanten.

Zelf graag meenemen: een accuboor (indien mogelijk), een scherp oud mes o.i.d. om de buitenkant van de trog mee te bewerken en een vuilniszak. Kledingadvies: kleding die vuil mag worden.

Datum:        15 april 2023

Tijd:             10 uur tot ca. 12.30 uur

Locatie:       Fam. Kruithof, W.A. Nijenhuisweg 49, Katlijk

Kosten:        € 25,- p.p. voor leden en € 27,50 p.p. voor niet-leden

Max. aantal deelnemers: 12 personen.

Aanmelden: uiterlijk 6 april i.v.m aanschaf materialen! Aanmelden kan bij Noor Kruithof via e-mail: nvlek49(at)gmail.com of telefonisch: 06-15 621 239.

Het bedrag graag voor 14 april overmaken naar NL97 INGB 0001 1814 80 t.n.v. KMTP Heerenveen o.v.v. workshop trog

Ledenavond Ecologisch moestuinieren

Sabrina Zeddies is voormalig eigenaresse van Boerin Jonkershof, een kleinschalige groenteboerderij die biologisch geteelde groente verkocht aan klanten in de buurt. Het principe van haar microfarm was slim en biologisch tuinieren zonder tractor, personeel en hectaren grond. Veel gewassen verbouwen op een kleine ruimte door goed voor een gezonde grond te zorgen en daardoor veel te kunnen oogsten. Deze manier van tuinieren kun je toepassen op alle moestuinen, groot en klein.

In deze lezing op 17 april gaat ze het hebben over het niet-spittenprincipe: hoe minder grondbewerking evenveel oogst oplevert. Ze gaat het principe van interplanting bespreken (op een kleine oppervlakte zo veel mogelijk oogsten, en dat zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen). Ook gaat ze het hebben over het hele jaar door oogsten en, mocht er niks te oogsten zijn, hoe we groenbemesters kunnen gebruiken om de grond weer te voeden.

Kortom: het belooft een interessante lezing te worden!

Datum:        17 april 2023

Tijd:             20.00 uur

Plaats:         Aeres VMBO, Domela Nieuwenhuisweg 3, Heerenveen

Excursie Arboretum Arcadië, Gasselte

Botanische reizen over de hele wereld leverden de inspiratie op voor de aanleg van Arboretum en Plantentuin Arcadië. Eigenaar Wiecher Huisman, tuinontwerper en groot liefhebber en kenner van bomen en struiken, paste ook de uitgangspunten van Feng Shui toe. Hij is erin geslaagd een tuin te scheppen waarin rust en harmonie de sleutelwoorden zijn. Wandelend over glooiende graspaden is een indrukwekkende verzameling niet-alledaagse bomen, struiken en (schaduw)planten te bewonderen, steeds weer heel mooi gegroepeerd qua kleur en bladvorm. Deze tuin is in ieder jaargetijde een belevenis. De oppervlakte bedraagt 15.000 m2.

Neem ook eens een kijkje op www.wiecherhuisman.nl om alvast een indruk te krijgen.

Datum:        21 april 2023

Plaats:         Gieterweg 11a, 9462 TC Gasselte

Tijd:             aanvang om 14.00 uur

Kosten:        € 7,50 p.p. bij 10 deelnemers of € 5,- p.p. bij 15 deelnemers

Opgave:       graag uiterlijk 16 april 2023 bij Maaike Bijker via e-mail: maaikebijker(at)kpnmail.nl

Excursie Gruttoland, Wommels

Onder de naam Gruttoland heeft Murk Nijdam een weidevogeleldorado gecreëerd waar ruim honderd vogelsoorten worden geteld. Murk heeft een groot hart voor de weidevogels en zijn inzet hiervoor heeft provinciale en nationale faam verworven. Om zijn werk voor de toekomst te behouden is hij met het Agrarisch Natuurfonds Fryslân (ANF) een samenwerkingsverband aangegaan.

We beginnen de excursie in het bezoekerscentrum, waar een vrijwillige rondleider een toelichting geeft. Daarna brengen we een bezoek aan een plasdras. Wij zijn enthousiast, u toch ook?

Datum:        zaterdag 6 mei 2023

Tijd:             13.00 – 15.00 uur

Adres:          Slachte 4, Wommels

Kosten:        € 10,- p.p.

De maximale groepsgrootte is 20 personen.

Deelname staat open voor leden van Groei & Bloei.

Opgave kan bij: Johanna Feenstra: johanna.feenstra(at)hotmail.com

(Bij grote belangstelling proberen we een tweede excursie te organiseren.)

Oproep Boeken voor de Groenmarkt

Ook dit jaar staat er weer een boekenkraam met tweedehandsboeken op de Groenmarkt. De opbrengst is voor onze eigen afdeling. We hebben nog wel wat boeken voorradig, maar meer is altijd welkom. Mooie fotoboeken, historische boeken of gewoon hele praktische tuinboekjes over tuinieren, aanleg, planten, biologisch tuinieren, bloemschikken enz. Misschien heb je nog een of meer boeken liggen, die je wel kunt missen en aan ons wilt doneren. We nemen echter geen tijdschriften aan.

De boeken kun je op vrijdag 19 mei bij Willy Dommerholt in Bontebok brengen of op de Groenmarkt op 20 mei, ’s morgens om 10.00 uur.

Alvast een berichtje per mail naar Willy, wildv(at)upcmail.nl, wordt op prijs gesteld, zodat ze weet wat ze kan verwachten.

Oproep Bakken voor de Groenmarkt

Veel bezoekers aan de Groenmarkt willen graag even pauzeren om koffie, thee of frisdrank te drinken. Uit ervaring weten we dat de taarten en cakes, gebakken door onze leden, bijzonder in de smaak vallen. Vorig jaar werden we verrast door een groot aanbod van zelfgebakken lekkernijen. De bezoekers konden maar moeilijk een keuze maken, want alles zag er heerlijk uit.

Een aantal leden heeft al laten weten dat ze dit jaar weer iets lekkers gaan bakken, maar meer is altijd welkom. Heb je ook een favoriet recept waar iedereen dol op is? Het zou geweldig zijn als je Hiltsje Terpstra bericht doet dat je ook iets voor de Groenmarkt wilt bakken: ht.terpstra(at)hetnet.nl.

Afscheid oude bestuur

Tijdens de algemene ledenvergadering op 21 maart jl. hebben we afscheid genomen van het oude bestuur. Een verrassing vormde de aanwezigheid van Wilma Walenberg, lid van het hoofdbestuur van Groei & Bloei. Zij kwam officieel drie personen decoreren.

Ieke Schreuder en Jan Aandewiel kregen ieder een oorkonde en een zilveren insigne met robijn vanwege hun grote verdiensten voor onze afdeling.

Jannie Koster – van Leeuwen kreeg een oorkonde en een gouden insigne voor haar buitengewone verdiensten voor de afdeling en voor rayon Friesland.

Verder kregen de gedecoreerden van de afdeling een prachtige bos bloemen.

Van harte gefeliciteerd allemaal, jullie hebben het dik verdiend!

Aan het einde van de ledenvergadering werd interim-voorzitter Willy Dommerholt met bloemen bedankt voor haar inzet in het afgelopen halfjaar.

In de volgende nieuwsbrief

6 mei:          Excursie Gruttoland, Wommels

20 mei:        Groenmarkt

Opentuinenweekenden (Frylan iepenet syn tunen)